6 luni de COVID19. Urmează iar o ”stare de urgență” în business

În martie spuneam că ”probabil ca, pentru business, ce a fost urgent a trecut. Urmează ceea ce e important”.

Acum, după 6 luni, sper că am făcut cât de mult s-a putut din ceea ce era important pentru că vom începe să ne lovim din nou de ”urgent” în business.

Suntem la 6 luni de coabitare cu COVID19 și în loc să devenim mai înțelepți și mai bine adaptați la noua realitate de business, suntem din ce în ce mai radicalizați și inconștienți.

Parcă acum începe la noi epidemia.. Ca urmare, în loc să ne administrăm revenirea, ca restul țărilor din Europa, noi ne pregătim de un nou arc de sinusiodă pe minus.  

Eu spun că ”normalul” din ianuarie 2020 nu va mai exista niciodată. Eu zic că această criză (care va fi îndelungată și se va transforma la un moment dat dintr-o criză acută, într-una cronică) nu va trece din simplul motiv că NU ESTE o ”criză”. Este începutul unei restructurări a țesăturii sociale. Da, se schimbă matrix-ul.” Asta spuneam undeva la finalul lunii martie 2020 atunci când lumea credea că ”totul va trece” într-o lună. Primul caz apăruse în în 26 februarie.

Suntem în 29 iulie și probabil că vom termina această săptămână cu aproape 1500 de cazuri noi pe zi (deja am avut aproape 1300 săptămâna trecută). Scăderile de 15-30% din economie (valori medii, da, pentru că ne e frică să vedem datele absolute pe industrii!) au început să se domolească. Practic, toată creșterea economică estimată pe anul acesta a dispărut. În cel mai bun caz, cei mai norocoși dintre cei mai mulți, sunt cu puțin sub nivelul anului 2019. Ceilalți sunt cu mult sub el. Și destul de puțini au știut să profite de pe urma acestei crize.

Insă mareea business-ului în retragere abia acum începe, din august – septembrie. Și criza economică acum se va vedea cel mai bine. 

Peste aceasta se suprapune și o criză medicală (1500 de cazuri este deja insuportabil și, din păcate, trebuie să ne pregătim pentru mii de cazuri în luna august).

Screenshot 2020 07 28 at 01.07.30 1
Sursa: Worldometers, 28 iulie 2020

Criza medicală este, la rândul ei, amplificată de o incredibilă incapacitate de gestionare politică a situației.

Și, peste toate acestea, măsurile financiare care încep să se ia la nivel european ne pregătesc pentru o criză financiară și ea destul de consistentă.

În martie spuneam că ”probabil ca, pentru business, ce a fost urgent a trecut. Urmează ceea ce e important: 1. acceptă realitatea, 2. adaptează-ți mindsetul, 3. rămâi alături de oameni, 4. evaluează-ți resursele, 5. ia decizii.”

Acum spun că urmează o nouă stare de ”urgență” în business care va începe din august dar care se va vedea mai clar în lunile de toamnă. Sper că am făcut deja ceea ce era important.