Executie strategie de business

Executia strategiei este un proces. Actiunile nu mai sunt acum doar pe hartie si nu mai e vorba doar de formulare si de planuri. Acum e nevoie si de decizii si de actiune. 

Pentru mine formularea si definirea unei strategii si executia ei inseamna unul si acelasi lucru: executie de strategie.

In proiectele de executie de strategie de business lucrez impreuna cu e echipa ca si consultant extern ta pentru a aduce un impact maxim al strategiei in business.

Separarea formularii strategiei de executie este un mit. Cele doua nu sunt etape consecutive ci procese care se influenteaza si se determina reciproc.

Executia strategiei depinde, evident, de modul in care aceasta este formulata si planificata. Insa, in acelasi timp, planurile si formularea strategiei trebuie sa fie actualizate si adaptate la realitatile din executia concreta a strategiei. 

In executia strategiei de  business este valabila intotdeauna zicala ca ”socoteala de acasa nu se potriveste cu cea din targ”. De ceea, un proces de executie strategica trebuie sa se focuseze pe capacitatea echipei de a se adapta rapid si de gasi solutii concrete pentru fiecare situatie reala, fara a depasi insa totusi obiectivele si cadrul general strategic definite in planuri.

Cum iti vei executa strategia?

Inainte de a decide daca vom lucra impreuna, ne stabilim in cateva intalniri (fee-free) ce obiective si de roluri imi asum in proiect. De asemenea, este important ca, inainte de a semna un contract, sa discutam si cu echipa ta. Apoi se definesc conditiile de succes si modalitatile de lucru, pretul si fee-urile si putem incepe.

executie strategie

In executia strategiei echipa face diferenta

  • Sunt trei functii cheie pe care trebuie sa le acoperim cu succes in procesul de executie in strategia de business: a. leadership (pentru performanta echipei), b. decizie rapida si bine comunicata (pentru eliminare intarzieri si pierderi sprapuneri de roluri, activitatie etc), c. feed-back rapid (ce impact are fiecare acțiune). Fara aceste conditii, este extrem de dificil sa avem o strategie de business de impact pentru busness.
  • Oamenii conteaza mai mult decat planurile. Feed-back-ul oamenilor poate fi adesea cel putin surprinzator (neprevazut in planul strategic). Este important ca in executia strategiei sa tinem cont de oameni si de realitate si nu de a urmari orbeste planuri facute anterior de consultanti. De aceea, in executia strategiei, cel mai important element este revizuirea permanentă a planurilor strategice (in niste limite).
  • In formularea strategiei trebuie sa fim aroganti (sa vrem mult, sa tintim departe) insa in executia strategiei trebuie sa fim modesti. Aici fiecare actiune, oricat de mica, trebuie sa aiba un impact. Nu exista aici nici proiecte mici si nici oameni mai putin importanti si nici feed-back nerelevant. Succesele mici, din fiecare actiune, duc la indeplinirea obiectivelor mari.

Intrebari

Ma poti considera ca pe o resursa tehnica in echipa ta de executie strategica sau ca adviser. 

In orice caz, dupa ce ne clarificam proiectul, vom sti sigur si ce roluri si responsabilitati imi pot asuma. In aceste proiecte, ca membru al echipei, imi asum regulile, valorile si principiile echipei.

In aceste proiecte liderul echipei si echipa sunt cele mai importante resurse ale tale. De aceea, ca si consultant extern, nu pot si nu trebuie sa imi asum roluri de conducere a echipei

Acesta este atributia exclusiva a liderilor din companie. Eu pot cel mult sa ii asist pe acestia in deciziile pe care le iau.

Ca in orice serviciu de consultanta, vom avea documentare de proiect cu rapoarte (mau mult sau mai putin formale) de status de proiect periodice.