
In business nimic nu este sigur. Totul ține de riscuri și de asumare de riscuri. Adesea, ca antreprenori, ne asumăm riscurile greșit sau ne asumăm în mod greșit riscuri. Strategia afacerii te ajută ca antreprenor să îți controlezi mai bine riscurile și șă crești substanțial rata de succes a afacerii tale.
Așadar, a avea strategia afacerii poate face diferența dintre succes și eșec și, în mod sigur, face diferența între afacerile mediocre și cele performante.
O strategie bine gândită și implementată îți poate ajuta afacerea să se dezvolte si să își atingă obiectivele, în timp ce o afacere fără o strategie poate lupta doar să supraviețuiască.
Dacă vrei să îti faci strategia afacerii, iată cei 5 pași obligatorii pe care trebuie să îi urmezi. Sunt pași necesari dar nu și suficienți pentru ca strategia afacerii tale să aibă și succes.
Însă, ce este sigur este că nu îți vei putea dezvolta deloc strategia afacerii dacă nu bifezi acești 5 pași:
- Definirea obiectivelor de business
- Diagnoza afacerii (analiza firmei și a pieței)
- Stabilirea echipei și resurselor necesare
- Metodologiile și instrumentele de execuție ale strategiei
- Leadership și comunicarea strategiei la nivel de companie
- Alegerea consultantului
Sesiune gratuită de consultanță de strategie pentru afacerea ta
1. Definirea SMART și SENSE a obiectivelor de business
Înainte de a începe să lucrezi la strategia afacerii, este important să știi exact ce îți dorești să realizezi. Obiectivele afacerii trebuie sa fie specifice, măsurabile, realizate, relevante și bine definite în timp. Pe scurt, să fie obiective SMART.
Însă trebuie să fie și obiective cu SENS pentru tine și pentru echipa ta. Oricât de clare și bine definite ar fi aceste obiective, dacă ele nu sunt cu adevărat importante pentru tine și echipa ta, șansa lor de a fi atinse scade dramatic.
De aceea, după fiecare obiectiv SMART adaugă elementul de valoare care îi dă și SENS. De exemplu, un obiectiv ar putea fi “să creștem cifra de afaceri cu 10% în următorul an și “să ajungem la 1 milion euro cifră de afaceri pentru a deveni astfel cea mai mare firmă de profile de la noi din oraș”.
2. Diagnoza afacerii
Nu poți începe strategia afacerii dacă nu ai o foarte clară și corectă imagine a propriei afaceri și a modelului ei de business și, pe de altă parte, o bună cunoaștere a profilului tău de client și e pieței în general.

Diagnoza de business înainte de a începe prima ta strategie de business este la fel de necesară ca verificarea mașinii înainte să pleci la drum lung împreună cu familia: trebuie să fii sigur că știi foarte clar toate punctele tari dar și punctele slabe ale mașinii tale, zonele prin care vei merge, traseul, opririle, unde alimentezi și unde dormi, cât costă toate acestea, documentele pentru trecerea frontierelor și multe altele.
Diagnoza de business trebuie să îți dea măcar următoarele date:
- O evaluare financiară corectă și solidă
- Modelul de business
- Value proposition și profilul de client
- Cultura, valorile și modelul de leadership din compania ta
- Infrastructura și resursele companiei
Abia după ce ai datele din diagnoza de business și le-ai înțeles și clarificat împreună cu echipa ta, abia apoi poți începe să te gândești la strategia afacerii.
3. Stabilirea echipei și resurselor necesare
Echipa și resursele sunt esențiale pentru implementarea unei strategii de afaceri deoarece echipa este cea care va fi responsabilă pentru implementarea planului și atingerea obiectivelor. Fără o echipă dedicată și bine pregătită, implementarea strategiei va fi pur și simplu imposibilă.
Iar resursele, cum ar fi bugetul, tehnologia și echipamentul, sunt necesare pentru a pune în aplicare planul. Fără aceste resurse, echipa nu va putea executa acțiunile necesare pentru a atinge obiectivele.
Definirea unei strategii de afaceri fără a stabili echipa și resursele necesare pentru implementare este ca și cum ai încerca să construiești o casă fără ciment sau fără scule. O echipă motivată și bine pregătită și resursele necesare acesteia pentru a lucra eficient sunt fundamentale pentru a asigura succesul implementării strategiei.
4. Metodologiile și instrumentele de execuție ale strategiei
Stabilirea instrumentelor și metodologiei folosite pentru planificare și execuție este importantă pentru definirea unei strategii de afaceri deoarece acestea îți permit să îți organizezi eficient echipa și să te asiguri că etapele strategiei sunt bine aliate și corect executate.
Sunt două tipuri de instrumente de care ai nevoie: metodologii (know-how) și software (instrumente software de execuție).
Metodologiile sunt bunele practici, reguli și procese prin care îți definești, urmărești și execuți strategia afacerii. Sunt multe astfel de metodologii: cascade execution, OKR (Objectives & Key Results), MbO (Management prin Obiective), Balanced Scorecard, Hoshin Kari sau KcKinsey 3 Horizons of Growth.
Ai nevoie să alegi care dintre aceste metodologii se potrivește ție și companiei și să începi să o studiezi și so o aplici.
Apoi ai nevoie de un software, un sistem în electronic în care să ai toatele elementele strategiei definite, să poți defini acțiuni, să urmărești rezultate și să administrezi activitățile și proiectele în curs de realizare.
Și aici ai multe variante. Poți începe de la simplul și banalul excel sau posibil merge către soluții gratuite (Trello de exemplu sau Airtable) dar, dacă strategia ta este mai complexă, atunci e bine să începi să lucrezi cu soluții de strategie de business dedicate cum ar fi AlignToday sau Cascade Strategy.
Pentru antreprenorii români recomand excelentul MiniCRM (care deși pare a fi doar CRM de fapt are elemente extrem de solide de strategie de business precum module de definire și urmărire de obiective, raportare și un excelent modul de project management).
Fără instrumente și metodologii adecvate, și fără ca instrumentele și metodologiile să fie aliniate, este imposibil să mai puteți realiza strategia afacerii în prezent.
5. Leadership și comunicarea strategiei la nivel de companie
Strategia este despre atingerea de obiective. Iar oamenii vor crede că aceste obiective sunt realiste și motivante doar dacă bun lider și o comunicare solidă care să îi convingă de acest lucru.
Strategia afacerii se face cu oameni care cred în obiectivele strategice nu cu proiecții de venituri pe 5 ani făcute în excel.
De fiecare dată, fiecărui client îi spun că strategia este un leap of faith. Și pentru asta e nevoie de un leader care să genereze și să susțină această încredere. Fără leadership comunicare internă consistentă și cu impact nici o strategie de business nu va reuși, oricât de bine este scrisă și planificată.
O etapă importantă în strategia afacerii este de a identifica liderii și profilul lor și de a defini roluri și instrumente eficiente de comunicare internă, aliniate cu valorile, cultura și modelul de business al companiei.
6. Alegerea consultantului
Teoretic acesta nu este un pas necesar pentru strategia afacerii însă, în practică, s-a dovedit că adesea consultantul poate face diferența între succes și eșec. Și aceasta din două motive:
a. Strategia de afaceri nu se joacă de unul singur
Chiar dacă știi ce înseamnă o strategie, chiar dacă-mi experiență în acest domeniu, tot nu este recomandabil să îți faci și să îți execuți strategia afacerii de unul singur. Ai nevoie de un partener, de cineva cu care să te sfătuiești pentru a lua deciziile cele mai corecte. Și, preferabil, cineva care să aibă experiență și o perspectivă diferită / mai obiectivă.
A lua decizii în strategia afacerii este despre a identifica perspective noi și de a ne asuma noi modalități de lucru și de gândire. Și asta se face foarte greu de unul singur.
b. Strategia de afaceri este despre experiență
Deciziile strategiei de business au un impact extrem de consistent asupra afacerii tale. Adesea, o decizie proastă sau incorect pusă în practică, poate aduce pierderi semnificative în companie.
De aceea ai nevoie de un consultant care a mai trecut prin procese de definire și de execuție de strategie de afaceri și care este capabil să recunoască și să te ajute să elimini majoritatea deciziilor proaste pe care ai putea să le iei.

De aceea, îți recomand ca, imediat după ce ai o o diagnoză de business, deja să începi să cauți un. Consultant potrivit pentru tine, pentru compania ta și pentru proiectul tău.
Personal îți recomand să nu începi un proces de strategie de business înainte de a face business coaching pentru a-ți clarifica obiectivele și defini riscurile și motivațiile și resursele.
***
Strategia afacerii nu este pentru oricine. Nu oricine are nevoie de un proiect de strategie de marketing sau de extindere de gamă de produse sau de repoziționare în piață sau chiar de proiecte de strategiei de business integrate.
De aceea, întotdeauna, înainte de a începe un proiect de strategie de afaceri, ar trebui să te întrebi: ”Oare am nevoie cu adevărat de strategie?”, ”Obiectivul meu de business este atât de important, atingerea lui este atât de critică pentru companie încât chiar am nevoie să investesc timp, resurse și energie într-un astfel de proiect?”
Dacă răspunsul este da, mergi mai departe. Dacă răspunsul este ”nu știu” sau ”nu”, îți recomand să aștepți și să găsești alte soluții pentru îndeplinirea obiectivelor tale.