Oamenii sunt capital, nu resurse

Cea mai importanta lectie a anului 2020 pentru mine

Oamenii sunt capital si nu resurse. Anul 2020 mi-a aratat cat de importanti sunt oamenii mai ales in momentele de criza. Era ceva ce stiam dar nu constientizam: oamenii sunt capital mai important decat cel financiar sau tehnologic.

Indraznesc sa spun ca incepand cu 2021, nu mai putem avea nici o scuza pentru cei care inca vor mai folosi, de acum inainte, sintagma de ”resurse umane” sau de ”HR”. 

Cei care in 2021 inca vor mai vorbi de ”resurse umane” si de ”HR” sunt cei care nu au invatat nimic din 2020. 

Voi fi chiar si mai radical. As zice ca ”human resources” si ”HR” este o expresie rusinoasa. Este o rusine pentru un manager sau un lider sa se refere in 2021, dupa anul 2020, la oamenii lui, cu termenul ”resurse”. 

Liderii au fost de folos insa oamenii sunt cei care ne-au scos cu bine din 2020

În aprilie anul  trecut spuneam ca va veni un an in care vom avea nevoie de lideri digitali ca de aer. Si a fost adevarat insa nu intru totul real, asa cum obisnuia sa imi spuna un profesor in facultate. 

Si da, a fost adevarat: doar companiile care au avut lideri au putut trece peste aceasta criza cu bine. De ce? Pentru ca liderii sunt cei care pot genera o schimbare rapida. Si anul 2020 a fost despre schimbare si adaptare mai mult decat orice. Companiile care au avut lideri au fost cele care s-au putut adapta cel mai repede si, daca nu au iesit in castig in 2020, macar, in mod sigur, au limitat drastic pierderile.

In acelasi timp insa nu a fost tocmai real ce am spus: am lucrat in 2020 cu unele companii in care liderii au fost depasiti dar care totusi au trecut cu bine peste perioada asta. De ce? Pentru ca au avut oameni buni, echipe care au reusit ele sa se mobilizeze si sa se adapteze aproape singure. 

In 2020 am avut o carenta drastica de lideri (mai ales de lideri ”digitali”) si am vazut, in schimb, echipe si oameni care au performat neasteptat de bine si au facut ca lucrurile sa mearga mai departe. Ei, oamenii, nu liderii, ne-au trecut cu bine peste 2020. ”Resursele” nu managerii.

Adevarul este ca liderii dau directia insa realitatea este ca echipele si oamenii sunt motorul

Asadar, am spus un adevar in aprilie 2020 cand ceream companiilor sa isi caute lideri si, mai ales, lideri cu competente digitale. Dar realitatea a fost ca nu liderii au fost cei care au salvat companiile, ci oamenii, echipele. Liderii au dat performanta. Insa echipele au fost conditia critica de succes.

Astfel ca, in 2021 eu nu mai cred asa mult in lideri. Am văzut prea mulți ”lideri” care au rămas timp de 3-4 luni paralizati si incapabili sa ofere o directie. Am vazut prea multi manageri care au fost incapabili sa ia decizii la timp. Si am vazut prea multe echipe care au actionat aproape instinctiv si au salvat companii.

In 2020 am invatat ca oamenii sunt capital si nu resurse. Oamenii sunt principalul capital dintr-un business pentru ca ei sunt singurii care pot inova, care pot optimiza procese si care pot gasi solutii.