
STARTUP pentru STARTUP
Înscrie-te la cursul online gratuit Startup pentru Startup pentru afla care sunt

1 oră video
Lecție video de o oră pe care o poți parcurge în ritmul tău.

Fișă de lucru
Fișe de lucru și prezentări pe care le poți downloada

Gratuit dar nu degeaba:)
Totul este gratuit! Însă vei investi timp și atenție!
Pentru cine este acest curs? De ce este acest curs?
Dacă ești antreprenor sau manager și ești la început cu afacerea ta și, poate ești la început chiar și în cariera de antreprenor, îți recomand să investești o oră în acest atelier online despre antreprenoriat. Îți recomand asta nu pentru că acolo vorbesc despre lucruri noi (nu sunt noi!) și nici pentru că îți explic lucruri de business (pentru asta sunt cărți care o fac mai bine decât mine) ci pentru că acolo vei găsi experiența pe care am avut-o și o am în continuare cu zeci de antreprenori ca și tine.
Acest curs este bazat pe experiența mea de analiză de business, pe proiecte de diagnoză de business realizate, pe proiectele de strategie de afaceri realizate împreună cu peste 100 de antreprenori ca și tine.
Și mai este bazat și pe eșecurile pe care le-am avut împreună cu antreprenori ca și tine. Pentru că din eșecuri am învățat mai mult decât din succese
Un startup începe doar cu o echipă și cu viziune însă crește cu disciplina de a căuta și urma doar oportunitățile reale.
Strategie pentru start-up-uri
Cel mai complicat proces strategic este cel de start-up. Aici am cele mai multe necunoscute și cele mai mari riscuri. Însă exista aici și un mare avantaj: lucrez cu antreprenori super-motivati și inovativi.
Strategia de lansare pentru un start-up durează 4-6 luni și acoperă primele etape în care operațiunile cheie ale afacerii se clarifică și se consolidează.
În această perioadă se lucrează foarte mult pe bugete și obiective de afacere; și, de asemenea, eun efort intens pe zona de marketing.
Peste 70-80% din efortul strategiei de lansare pentru start-up e dedicat definirii clare a obiectivelor de business pe termen mediu și scurt, a realizarii sistemului propriu de bugetare a resurselor și de urmărire a cheltuielilor și mai ales în definirea și testarea pieței și mesajelor de marketing (value proposition, profil de clienți, mesaje cheie, strategii și planuri de promovare etc).
Cel mai important e însă acum marketing-ul și aici va fi probabil cea mai mare parte a focus-ului nostru.
În cadrul strategiei de lansare a unui startup se vor clarifica și definitiva instrumente cheie de business:
- poziționarea în piață
- profilul de client
- definirea produselor / serviciilor
- strategiile de preț
- parteneriate
- mesajele cheie în strategia de promovare
- strategia de marketing și comunicare
- urmărirea obiectivelor și resurselor
La încheierea strategiei de lansare de start-up trebuie să avem un profil de client, un produs și un value proposition confirmate de piață, instrumente de promovare (site, canale de promovare etc) și procese clare de marketing, vânzări și relații cu clienții și cu furnizorii.
Ingredientele succesului în business sunt: Viziunea, Echipa, Propunerea de valoare si Modelul de business.
Ce afacere vrei sa lansezi?
Proiectul de strategie pentru start-up pleacă cu câteva întâlniri (fee-free) în care clarificăm cum va fi afacerea ta (obiective, piață etc) și ne stabilim propriile noastre obiective (când să avem prima vânzare, ce resurse sunt disponibile, ce obiective ne asumăm pentru primele luni de existență etc).
Abia după ce avem primele întâlniri, ne stabilim propriul proiect (contract, fee etc) și începem efectiv proiectul.
Primul salt nu are voie să fie greșit
Atunci când pornești o nouă afacere, la început, nu îți poți permite să faci greșeli. În multe privințe, e mult mai greu să începi un business de la zero decât să conduci unul deja stabil.
Strategia de dezvoltare a unei afaceri noi este, de asemenea, foarte diferită de cea a unei afaceri mature iar succesul ei depinde de disciplina și de nivelul de implicare al antreprenorului.
E foarte important ca, la început, să nu facem greșeli majore. Ceea ce la un business matur poate fi o greșeală care se repară aproape imediat, la un start-up poate fi cauza ieșirii din piață sau a blocării lui. Așadar, strategia unui start-up nu este focusată atat de mult pe ce trebuie făcut ci, mai degrabă, pe ce greșeli trebuie să fie evitate.
Întrebări
Ce trebuie sa pregătesc pentru a începe o strategie de start-up?
Să ai firma (sau structura legală) înființată și să ai toate autorizațiile și certificările necesare pentru a începe efectiv activitatea; să ai un obiectiv (unde vrei sa ajungi într-un anumit interval de timp și cu ce resurse); să știi ce buget ai la dispoziție pentru lansare. Ar fi ideal să ai structurat și un plan de afaceri minimal (deși nu e obligatoriu).
Cum începem?
După ce avem primele întâlniri (fee-free) în care discutăm proiectul tău, îți voi propune un plan de lucru, obiective de atins și un contract cu prețuri pe fiecare etapă în parte.